perjantai 20. joulukuuta 2013

COMENIUS-matka PuolaanSunnuntai 22.09.2013


Lähdimme koululta klo 11. Osa seurueesta tuli suoraan Turun lentokentälle ja lentomme lähti hieman ennen klo 13.00. Lensimme Kööpenhaminan kautta Gdanskiin, minne saavuimme hieman kello kolmen jälkeen paikallista aikaa. Sieltä matkasimme taksilla Walevscyn hotellille, minne jätimme matkatavaramme ja suuntasimme linja-autoilla kaupungille syömään. 

 
Perillä Puolassa.
Maanantai 23.9.2013


Hyvin hotellissa vietetyn yön jälkeen, suuntasimme jälleen kaupungille, missä hajaannuimme ja suuntasimme kukin omille teille tutkimaan kaupunkia. Iltapäivällä palasimme hotellille ja takaisin lentokentälle, missä tapasimme puolalaiset ja ranskalaiset. Sieltä matkasimme bussilla parin tunnin ajan länteen Smoldzinskin kylässä sijaitsevaan leirikeskukseen. Söimme siellä iltapalan ja majoituimme omiin huoneisiimme.

 
Gdanskin juna-asema.


 Lentokentällä odottelemassa puolalaisia ja ranskalaisia.
Tiistai 24.9.2013


Heikosti nukutun yön jälkeen, mikä johtui sängyn 160 cm pituudesta, söimme loistavan aamupalan. Ennen lähtöä meidät jaettiin monikansallisiin ryhmiin. Jokaista ryhmää johti puolalainen ryhmänjohtaja. Matkasimme Gardnienskie legin luontopolulle. Päivän aikana toimimme ryhmissä, otimme vesinäytteitä kolmesta eri järvestä ja tutustuimme paikalliseen luontoon. 


 
 Vesinäytteiden tutkimista.


Kävelimme päivän aikana yhteensä noin 20 km luontopolulla ja sieltä takaisin leirikeskukseen. Päivän aikana saimme huomautuksen liian hitaasta kävelystä, sillä marssimme maittain ja annoimme muiden mennä ensin. Valituksen jälkeen päätimme marssia ensimmäisinä. Hernejärvi jatkoi kuitenkin viimeisten joukossa. Leirikeskuksessa söimme päivällistä ja jatkoimme ryhmätöiden tekoa, minkä tarkoituksena oli valmistaa opasvihko luonnonpuistossa vieraileville.

 
Pitkä matka. 
 
 Patikoimassa.
Keskiviikko 25.9.2013


Yö nukuttiin jälleen huonosti ja aamiaisella taas nautittiin elosta. Matkasimme Zarnowskan luontopolulle. Kävelimme vauhdikkaasti pyökkimetsien ohi ja menimme tutustumaan paikalliseen suohon. Päivän aikana tuli useampi sadekuuro ja kävelymatkaa kertyi useampi kilometri. 

Luontovaelluksen jälkeen matkasimme linja-autolla läheiselle museo-kylälle, missä pääsimme tutustumaan paikalliseen historiaan ja siihen, minkälaista elämää on alueella eletty 1800-luvulla. Siellä häijyn suloinen ja nälkäinen kissanpentu puraisi Axbergia, joka joutui varmuuden vuoksi lähtemään terveyskeskukseen hakemaan rokotusta.  Illalla teimme jälleen ryhmätöitä ja vietimme loppuillan nuotion ääressä leirikeskuksen pihalla.

 
Leppoisaa jutustelua.
 Cat and Lady.


Torstai 26.9.2013


Aamupäivällä kävimme dyynialueella. Meille kerrottiin dyynien leviämisestä ja liikkumisesta. Siellä oli kauniita maisemia ja me näimme kettuja. Ihmiset pitivät hauskaa ja juoksivat alas dyynin rinteitä. Kävelimme merenrannalla ja otimme valokuvia, ja söimme loistavia pullia.

 
Päivän ohjelma.Rinne kierii rinnettä alas.
Paluumatkalla kävimme Leban kalastajakylässä. Siellä meille annettiin vapaa-aikaa ja Katja tarjosi kaikille paikallista suklaavohvelia. 
 

Iltapäivällä pidettiin esitelmiä, jossa jokainen ryhmä teki mainosprojektia Slowinskin suojelualueesta. Paras niistä pääsi Slowinskin suojelualueen nettisivulle. 

 
Ryhmätöiden väsäilyä. 

 
Elisan kettuystävä.


Illalla oli disko… Perjantai 27.9.2013


Vierailimme jätevedenpuhdistamossa. Meille kerrottiin sen toiminnasta, jonka jälkeen pääsimme mielenkiintoiselle esittelykierrokselle.


13h bussi matka jolla kaikilla oli nälkä, vessahätä, tylsää ja matkapahanvointia…

Iltapalan saimme klo 23 puolalaisesta McDonald’sista.


Lauantai 28.9.2013


Puolalaiset opiskelijat järjestivät meille mukavan tutustumiskierroksen Olesnicassa. Kävimme myös heidän koulussa ja iltapäivällä meillä oli nuotio kaupungin virkistysalueella. 

 
Puolalaisten koulurakennus. 

Nuotiolla virkistysalueella.Sunnuntai 29.9.2013


Meillä oli mahdollisuus tutustua Wroclaw kaupunkiin, jossa söimme paikallista ruokaa. Päivällisen jälkeen pääsimme ostoksille.


Illalla lähdimme takaisin Suomeen …

Paikallista ruokaa.


Iloinen Suomen tiimi!!!Teksti: Joni Hurme, Emilia Kankare, Timo Rinne, Elisa Walli, Ekaterina Grigorjeva ja Sami Järvinen

Kuvat: Timo Rinne ja Pekka HernejärviEi kommentteja:

Lähetä kommentti